Hepimiz hayatta büyük ya da küçük hedefler koyarak bir sonraki adımlarımız hakkında plan yapmaya
çalışırız. Bunlarla ilgili düşünüp, kendimizi hazırlar. Bir adım atmadan önce de başkalarıyla konuşarak bu fikirlerimizi paylaşırız.

Paylaştığımız şeyler ise çevremiz tarafından farklı şekillerde yorumlanır; takdir görür ya da eleştirilir. Genellikle yapılan olumsuz eleştirilerin bizlerin motivasyonunu düşürdüğünü düşünürüz . Bazen bu eleştiriler yüzünden
hedeflediğimiz şey için adım atma hevesimizi kaybederiz. Bu durum oldukça anlaşılır olsa da yapılan çalışmalar, herhangi bir şekilde hedeflediğimiz ya da planladığımız şeyleri başkalarıyla paylaşmanın bu planlara ve hedeflere ulaşmayı zorlaştırdığını göstermiştir.

Düşünün ki bir tatile çıkmaya karar verdiniz. Bu planınızı yakın çevrenizle paylaşıyorsunuz ve o tatilden ne kadar keyif alacağınızı, ne kadar ihtiyaç duyduğunuzu ifade ettiniz. Karşı tarafta sizin tatil ihtiyacınıza ve tatilde yaşayacağınız mutluluğa dair bir izlenim oluşturdunuz. Bu durum psikolojik olarak sizin o tatilden elde edeceğiniz sonuçların bir kısmını tamamlamış olduğunuzu hissettirir ve tatil planınıza eskisi kadar motive olamayabilirsiniz.
Bir başka neden olarak yapılan araştırmalar insanların size verdiği olumlu geri bildirimlerin bile çeşidine göre bir planı yapma ya da yapmama konusunda sizi etkilediğini göstermiştir. Bir örnekle anlatmak gerekirse; yine tatil planından gidebiliriz. Siz tatil planınızı çevrenizle paylaştınız ve çevrenizden bu planla ilgili çeşitli olumlu dönüşler aldınız. Eğer geri dönüşler genellikle sizin yıl içinde ne kadar azimli çalıştığınız ve tatili ne kadar güzel planladığınızla ilgili ise kendinize dair aldığınız geri bildirimler yine sizin psikolojik olarak tatmin olmanıza neden olduğundan bu planı gerçekleştirmeniz ya da başka bir plan yapmanız konusunda istekliliğiniz azalacaktır. Ancak yapılan yorumlar süreç odaklı ise; yani tatilin ne kadar önemli olduğunu ve gideceğiniz yerde muhtemel yapabilecekleriniz ile ilgili
yorumlar yapılmışsa bu sizin yaptığınız plan konusunda daha istekli olmanıza neden olabilmektedir. Tıpkı yazının başında değindiğim gibi genelde olumsuz eleştirilerin bizlerin motivasyonunu düşürdüğü düşünülür. Ki bu hiç de yanlış bir düşünce değildir. Özellikle bir işte yeniyseniz, ilk kez deneyimlediğiniz bir şeyler yapıyorsanız olumsuz yorumlar sizin kendinizi kötü hissederek o işi bırakmanıza neden olan önemli bir etkendir.

Halk arasında anlatılan şeylerin gerçekleşmeyeceği, henüz gerçekleşmemiş durumların çok insanla paylaşılmaması gerektiği gibi kökleşmiş inançlar vardır. Ayrıca başkalarına anlatılan olaylar istenilen şekilde gerçekleşmediğinde bu durum “nazar” olarak da adlandırılır. Tabi ki bu inanışların ardında pek çok sebep olabilmektedir. Ancak psikolojik olarak bakıldığında yukarıda sayılan etkenlerin tamamı kişilerin yaptıkları işlerde başarılı olma dürtülerini işaret etmektedir. Yani bir işte karşı tarafta başarı izlenimi uyandırmak o işten tatmin almak için yeterli olabilmekte ve devamı için motivasyonumuz giderek azalabilmektedir. Ya da başarısız olduğumuzu düşündüğümüz bir işi yarıda bırakmamıza neden olabilmektedir.