Terrible Two yani Türkçedeki adıyla “2 yaş sendromu” nedir?

  • Her çocuğun gelişim süreci farklı olduğu için 2 yaş sendromu 18-30 ay arasında kendini gösterir.
  • Çocuklar bu dönemde anneden bağımsız bir birey olduğunun farkına varırlar. Yürüme, konuşma , fikir sahibi olma, keşfetme hepsi bu dönemde olur. Ancak çocuklar hem fiziksel hem duygusal olarak kendini tam olarak ifade edemedikleri için öfkeye kapılırlar.
  • Her gün yepyeni beceriler edinen çocuklar becerilerini kendi başına test etmek isteyebilirler. Bu yüzden ebeveynin yardım girişimine yoğun öfke gösterirler, kabul etmezler. Bu son derece normal bir davranıştır çünkü bağımsızlıklarını güçlendirmek isterler.
  • Çocukların hemen hemen her şeye hayır dedikleri 2 yaş sendromu döneminde, ebeveynlerin bu durumu kişisel algılamaması gerekir. Ayrıca çocukların bireysel kimliklerini ortaya koymak istediklerini görüp destek olmaları gerekmektedir.
  • Ebeveynlerin çocuklara emir vermekten kaçınması son derece önemlidir. İtaat eden çocukların beyinlerinin ön kısmı faaliyet dışı kaldığı için (bu bölge düşünmeyle karar vermeyle ilgilidir ) çocuğu düşünmeye teşvik etmek duygularını anladığını hissettirmek gerekir.
  • Küçük sorumluluklar verilerek iki seçenek sunulup çocuğun karar vermesine olanak sağlanabilir.
  • Ebeveynin bu dönemde sakin olup çocuğu anlamaya yönelik davranışlar sergilemesi süreci kolaylaştırır. Bu dönemin geçici olduğunu ve çocuk için mücadelelerle dolu bu süreçte destek olmanın önemini bilmesi etkili olacaktır.

Ebeveynler 2 Yaş Sendromuyla Nasıl Baş Edebilir?

  1. Sabırlı Olun: Çocuğunuz bu dönemde duygularını anlamlandırmakta zorlanır. Ayrıca, ona karşı sabırlı olmak, sağlıklı bir iletişim kurmanıza yardımcı olur.
  2. Sınırlar Belirleyin: Çocuğunuza net sınırlar koyun ve bu sınırları tutarlı bir şekilde uygulayın. Tutarlılık, çocukların güvende hissetmesini sağlar.
  3. Dikkatini Dağıtın: Çocuğunuz bir öfke nöbeti geçirdiğinde dikkatini farklı bir aktiviteye yönlendirmek, onun sakinleşmesine yardımcı olur.
  4. Pozitif Dil Kullanın: İletişimde olumlu ve yapıcı bir dil kullanmak, çocuğunuzun duygularını anlamasına ve yönetmesine yardımcı olur.
  5. Alternatifler Sunun: Çocuğunuzun kendisini bağımsız hissetmesini sağlamak için ona seçim yapma fırsatı verin. Örneğin, “Mavi tişörtü mü giymek istersin, kırmızı olanı mı?”

2 yaş sendromu

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi hakkındaki yazımıza erişmek için: https://dantepsikoloji.com/cocuklarda-tuvalet-egitimi/