Hayatımızda yaşadığımız acıların kaynağı sizce nedir? Bu acıları neden yaşarız?

Mark Wolynn, “Seninle Başlamak” adlı kitabında travma, anksiyete, depresyon vb. çeşitli ruhsal bozuklukların ve davranışlarımızın ebeveynlerimizden bize kalıtım yolu ile “miras” olarak aktarıldığını belirtmektedir. Buna ek olarak, yaşanılan travmaların nesiller boyu kuşaklar arasında devam ettiğini anlatmaktadır. Yaşadığımız depresyon, anksiyete, travmatik stres bozukluğu vb. tüm psikolojik rahatsızlıkların sadece kendimizle ilgili olmadığını, ailemiz ve ailemizin geçmiş yaşantısının büyük bir etkisi olduğunu dile getirmiştir. Ek olarak, William Faulkner’in; “Geçmiş asla geçmiş değildir. Geçmiş geçmiş bile değildir” sözüyle de bunu vurgulamıştır.

Kitabı ilk okumaya başladığınızda bu teoriler yanlış bir teori gibi gelebilir. Ancak kitabın ilerleyen bölümlerini okuduğunuzda verilen vaka örnekleri ile somut bir şekilde gerçekliğini göreceksiniz. Anne ve babaların geçmişte yaşadığı travmalar ve yarattığı ruhsal bozukluklar çocuğun travması haline gelir. Stresli bir hamilelik sürecinde çocuk, anne karnında bunu deneyimler. Örneğin; geçmişinde intihar girişimi bulunan bir ailenin geçmiş neslinin etkisindedir ve fark etmeden bunu tekrarlar. Kuşaklararasında kalıtımın önemini vurgulayan Carl Jung bu durumu şu sözlerle açıklamıştır:

“Ebeveynlerim, büyükanne, büyükbabalarım ve daha uzak atalarım tarafından tamamlanmamış, cevaplanmamış halde bırakılan şeylerin ve soruların etkisi altında olduğuma kuvvetle inanıyorum. Sıklıkla, bir ailede ebeveynlerden çocuklara geçen kişisel olmayan bir karma var gibi görünür. Bana her zaman, önceki nesillerin yarım bıraktığı, tamamlamam veya belki de devam ettirmem gereken şeyler var gibi gelmiştir.”

Kısacası bu kitap aile geçmişimizin yaşadığı travmaların çocuğun travması olduğunu ve birçok ruhsal sorununun ebeveynlerinden kaynaklandığını söylüyor. Ebeveyn ve çocuk ilişkisinin, çocuk üzerinde tahmin ettiğimizden bile daha çok etkili olduğunu gösteriyor. Aslına bakarsak bu ilişki yetişkinlikte bizi biz yapan etkenleri de meydana getiriyor.

Peki aile geçmişimizde yaşanan ve bize aktarılan bu acıları çözümlemenin bir yolu yok mu?

Bunun yanı sıra, yazar kitapta bunu nasıl çözebileceğimiz konusunda da biz okuyuculara etkili yöntemler, teknikleri öneriyor. Kendimizi dinlememiz gerektiğini, travmalarımızı ortaya çıkararak kaynağına ulaşıp fark etmemiz gerektiğini söylüyor.

Yazarın ele aldığı aile öyküleri ve farklı vaka örnekleri ile nereden geldiğini bilmediğiniz acıların kaynağını bulabileceğiniz, okudukça şaşıracağınız heyecan dolu bir kitap.

Seninle Başlamadı/MARK WOLYNN