Yas sevdiğimiz bir kişinin kaybının ardından yaşanan çok doğal bir tepkidir, yas bir uyum sürecidir. Kişinin hayatında yaşanan bu önemli değişiklikten sonra yeniden yapılanması ve yeniden uyumlanması için gerekli olan bir süreçtir. Kişinin bu dönemi yaşaması ve hayatını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmesi için oldukça önem arz etmektedir.

Yas süreci beş aşamadan oluşur ilk aşama inkar aşaması, kişi bu aşamada yaşananları kabul etmez ve sürekli bir inkar içerisindedir.

İkincisi öfke ve kızgınlık aşaması, sorgulamaların bolca yaşandığı öfke duygusunun çok yoğun olduğu bir aşamadır.

Üçüncüsü pazarlık, sonrasında depresyon ve en sonunda da kabullenme aşaması gelir. Bu dönemde kişinin neye ihtiyacı varsa onu yaşamalı kesinlikle duygularını bastırmamalıdır. Ağlama, öfkelenme, biriyle konuşma ihtiyacı hissedebilir. Yakın çevresinin dikkat etmesi gereken olabildiğince kişiye alan açmak, duygularını yaşaması için izin vermek ve “güçlü olmalısın” gibi ifadelerden kaçınmaktır. Kişide bu dönemde hayattan zevk alamama, mutsuzluk, sinirlilik, uykusuzluk ve öfke hali görülebilir. Unutmaya çalışmak bu dönem için çözüm değildir. Önemli olan kişinin duygularını paylaşabilmesi ve çevresinin de ona eşlik etmesidir